Stan. píše:Trochu povídání o optimálních otáčkách motoru, jak na úsporu paliva a také k šetrnosti motoru.
Velmi nízké a také vysoké otáčky motoru škodí. Optimální provozní otáčky motorů Z16XER (A16XER) a též motoru Z16XEP jsou pak v rozmezí 2700 - 4000ot/min.
http://lazo.czechian.net/preusch/jizdni ... 0jizdy.htm
Dost poplatné době a technice, ne?

Nejsem žádný motorář, ale především se mi nezdá, že by
"...motor pracoval nejlépe v rozsahu otáček mezi největším točivým momentem a nejvyšším výkonem". Myslím, že z hlediska jakési teoretické efektivity je ideální pracovní oblast kolem špičky krouťáku. V oblasti nad špičkou už platíme za zvýšení výkonu neefektivně (dostaneme sice větší výkon, ale se vzrůstajícími otáčkami přímo úměrně vzrůstá spotřeba).
V praxi pak, podle mě, záleží na hmotnosti vozu (a taky na těch převodech, jasně

). Takže pokud mám dostatečně výkonný motor na převáženou hmotu, klidně mi může stačit pohybovat se v oblasti do maxima krouťáku (samože je dobré mít na předjíždění a podobně výkonovou rezervu). A pak jde jen o to, aby "nízké" otáčky nepoškozovaly motor. A v tom zase věřím "citu". Že když motor "nenaříká", je v pohodě
Převodovka samozřejmě vliv má. Převádí kroutící moment motoru na kola, kde se teprve počítá. Takže auto s větším krouťákem motoru může po zpřevodování mít na kolech menší moment, než jiné s lehčím převodem. Ale to se mi zase nechce věřit, že by rozdíl v zpřevodování oktávky a astry byl takovej, aby "zabil" rozdíl 10Nm mezi A16XER a 1.6MPi/74 kW při 1750 otpm (pokud mám věřit Westlerovým křivkám, podle Jockerových křivek by to mohlo odpovídat).