Akonahle mam auto po zaruke, robim si garancky sam. Mam aspon istotu, nakolko mam vela zlych skusenosti s autoriz. servismi. Uvediem priklady:
- naliali oleja o cca liter viac (1cm na rysku MAX, olej vyhadzalo na motor, zo sacieho potrubia som vylial asi deci, klapka zas... jak svina)
- zabudli napojit hadicu sacieho potrubia do airboxu (za filtrom!)
- dotiahli altik iba 1 srobom, druhy chybal !
- X-krat mi povedali uplnu hovadinu, aby ma odbili, pricom danym motorom som sa venoval ako konicek a poznal som ich do sroba (chlapik za prepazkou sa proste vedomostami nerovna mechanikovi vzadu, a aj ten mechanik vzadu je kolko krat menej mudry ako my tu)
- central mi vyhadzoval poistku? (dali silnejsiu ! - mimo predpisanu)
atd atd...
Proste po tychto skusenostiach si robim raz rocne nasledovne:
- vymena oleja + filtra
- kontrola (prip. vymena sviecok)
- vzduchovy filter
- kontrola hrubky kotucov a platniciek
Pri tych menej pravidelnych vymenach si robim:
- rozvody (ak je motor, ktory nieje zaveseny na hornom silentbloku, ktory by bolo treba demontovat - nemam kde podlozit al. zavesit motor)
- vymena chladiacej (ak staci vypustit cez spodnu hadicu chladica)
- vymena brzd. platniciek
- stelung rucnej brzdy
- prachovy filter v kabine
Jedine co ozaj nerobim je:
- vymena brzdovej kvapaliny (na odvzdusnenie musia byt dvaja, a je tam aj hydraulicka spojka, kt. treba odvzdusnit)
Takto usetrim za tie roky peknych par desiatok tisicov, a zaroven mam istotu, ze je to spravene dobre. Comu ale moc nerozumiem je elektrika, s tou sa radsej nekamaratim, akurat tak identifikujem a vymenim blbu poistku al. ocistim kontakt dakde...
Ta zakladna vymena oleja a filtra plus vzduchoveho filtra - to si ozaj moze spravit kazdy sam. Ja ani nemam garaz, proste zajdem dakde ku garazam, podlozim lavor a vypustim olej. Takto mam garancku za hodinku sobotneho dopoludnia hotovu

Servisy aj tak vecsinou nic ine neurobia (vsetky tie kontroly napnutia pasov....

) a ozaj iba vymenia polku oleja, filter ktovie ci daju novy (ale je pekne opucovany vzdy

)
Sam som si servisoval Daewoo Matiz, ktory mal 11 rokov, ked som ho nedavno predal a kupil vecsie auto. A jazdil ako novy stale.