Po nějaké době začal motor brát 1l na 800km. Usoudil jsem, že to bude PCV ventil (membrána). Protože, když jsem předtím čistil Twinport, tak v sání jsem našel loužičku oleje. Při nastartováném motoru šlo těžce vytáhnou vičko oleje. A u malých otvorů na víku ventilů, kde jsou svíčky prosakoval olej. Na aliku jsem koupil kompletní PCV ventil ( ne pouze mebránu ). To fungovalo na hovno spotřeba byla 1l na 200km.
Koupil jsem nové víko ventilů od febi, vypadá jako originál, ale má seškrábané GM čísla. A spotřeba se vrátila na 1l na 2000km. Nechtěl jsem se s tím smířit, tak jsem vypláchl motor s tím, že můžou být zapečené pístní kroužky. A místo GM Dexos 5W-30, jsem dal Luqui Moly 5W-40 a očekával, že spotřeba o něco klesne. Ale stal se opak spotřeba stoupla 1l na 1500km. Dal jsem tedy obnovovač gufer ventilů od Luqui Moly.
Výsledek přísady byl nulový. Tak jsem z nouze zkusil obalit těsnění na olejvém víčku teflonovou páskou. Pod myšlenkou, že to víčko netěsní jak má a motor si tudy nasaje vzduch se směsí oleje do sání a tím se mi může olej ztrácet.
Skoro po 1000km jsem zkontroloval olej, kdy mi mělo chybět alespoň 0,5 litra. A ono se neztratilo nic.

Můžu si tím poškodit motor? Jestli tomu rozumím dobře, tak ten PCV ventil, by měl regulovat přetlaky a podtlaky motoru a utěsněné víčko by mu nemělo vadit ? Na předchozí Zafiře X16XEL mi příde, že víčko lépe těsnilo, nebylo to víčko takové jako by volné.