Ahoj,
potřeboval bych poradit. Po koupi Zafiry prodávám své staré auto. Ozval se mi zájemce, ale nemá komplet hotovost, chtěl by to na splátky po 4tis. Kč (celková suma 20 tis.)
Jak to ošetřit, abych na tom nepohořel?
Když zůstanu majitelem až do poslední splátky, tak by to bylo ok, ale auto by si musel pojistit on na sebe, aby případné nehody šly za ním a ne za mnou. Jenže co když to nepojistí? Já to asi nezjistím, a tím že budu majitelem furt já, tak by případné problémy šly za mnou.
Když se stane majitelem hned on, tak si za vše ručí už on, ale když mi v půlce přestane platit, tak to z něj budu horko-těžko dostávat.
K autu je ještě zimní sada kol, tu mu můžu předat třeba až po několika splátkách (no, tak po max. 2 splátkách, pak začně zimní období a on je začne potřebovat). Ale co dál? udělat ho majitelem, ale nechat si velkej techničák třeba? Udělat jen polopřevod, kdy já se odhlásím, jeho nahlásím jako nového majitele, ale on to nebude moci dopřihlásit dokud nedoplatí?
Máte s tím někdo zkušenosti?
EDIT:
takže on navrhuje, abych si velký techničák ponechal já, sepsala by se smlouva o prodeji na splátky, a kdyby přestal být solventní tak by auto vrátil bez náhrad (???!!!)
prodej auta na splátky - jak to ošetřit smluvně?
prodej auta na splátky - jak to ošetřit smluvně?
Opel Zafira B, 1.8, A18XEL - 88kW, Royal Blue, r.v. 2014
- Reklama
Re: prodej auta na splátky - jak to ošetřit smluvně?
Já bych hledal jiného kupce. Budeš lítat po právníkách, řešit smlouvu, další problémy přijdou pokud přestane platit... Nemá to význam, pokud to není někdo, koho znáš. Bratránek likvidoval starou dodávku, přijeli s odtahovkou, naložili, dali protokol o ekologické likvidaci a vyplázli 15 000,- - měl to z krku hned, bez starostí.
Taky edit:
Nechal bych to plavat. Ať si půjčí u providentu
Taky edit:
Nechal bych to plavat. Ať si půjčí u providentu

Astra H Z19DT caravan
Astra G Z16XE caravan
Fabia 1,2 HTP - služební
Omega A C24NE caravan
Omega A C20NE
Astra G Z16XE caravan
Fabia 1,2 HTP - služební
Omega A C24NE caravan
Omega A C20NE
Pryc od takovych to prodeju na splatky apod.!!! Radsi auto prodej nekomu, kdo tech co si budem nalhavat usmudlanych 20000 Kc bude mit a hnedka ti je vycashuje na ruku nez se pak s nekym rozcilovat a resit to soudne. To za to nestoji 

Prvni Astra G 1.6 74kW, druha Astra H 1.6 77kW a do tretice Astra J 1.4 turbo 103kW;-)
- rosta12345
přesně jak už píšou výše vykašlat se nato ,ať si půjčí někde jinde a od tebe to koupí za hotové
ZAFIRA B 1,8 88KW Benzin
jojo, asi máte pravdu.
samozřejmě bych to měl taky radši komplet na ruku, ale oni se moc zájemci o 18let starýho kombíka moc nehrnou, byť na svůj věk je v pěkným stavu, já si věcí hledím.
a mít ho doma a starat se o něj dál bez užitku - na jaře mu končí technická, to bude další investice, aniž bych ho nějak užíval. přes zimu značky do depozitu, zrušit pojistku, na jaře před technickou zase všechno zpátky. přes zimu mi začně reznout (nemám pro něj druhou garáž), takže na jaře zase všechno ošetřovat, aby byl případně v kondici ku prodeji ....
je to těžký, ale asi máte pravdu. zkusím počkat na jinýho zájemce.
samozřejmě bych to měl taky radši komplet na ruku, ale oni se moc zájemci o 18let starýho kombíka moc nehrnou, byť na svůj věk je v pěkným stavu, já si věcí hledím.
a mít ho doma a starat se o něj dál bez užitku - na jaře mu končí technická, to bude další investice, aniž bych ho nějak užíval. přes zimu značky do depozitu, zrušit pojistku, na jaře před technickou zase všechno zpátky. přes zimu mi začně reznout (nemám pro něj druhou garáž), takže na jaře zase všechno ošetřovat, aby byl případně v kondici ku prodeji ....
je to těžký, ale asi máte pravdu. zkusím počkat na jinýho zájemce.
- rosta12345
Raději ho prodat o 5 tisíc levněji než riskovat opletačky s ČKP atd, nebo taky můžeš dostat 1.splátku a nic víc a budeš na tom hůř než kdybys ho prodal levněji.
ZAFIRA B 1,8 88KW Benzin
Jojo, už jsem ho odmítnul.
Přesně na to jsem myslel: dá první splátku, druhou ne a když si přijedu pro auto, tak to už může být někde rozebraný a rozproodaný na ND. On na tom vydělá, protože ND prodá rozhodně za mnohem víc než bude první splátka já si na něm už nic nevezmu. A ještě budu řešit likvidaci.
Možná jsem paranoidní, ale asi bych nebyl první ani poslední.
Takže díky všem za podporu a názor.
Přesně na to jsem myslel: dá první splátku, druhou ne a když si přijedu pro auto, tak to už může být někde rozebraný a rozproodaný na ND. On na tom vydělá, protože ND prodá rozhodně za mnohem víc než bude první splátka já si na něm už nic nevezmu. A ještě budu řešit likvidaci.
Možná jsem paranoidní, ale asi bych nebyl první ani poslední.
Takže díky všem za podporu a názor.