Aby v tom byl pořádek...
Olej si každý může měnit po kolika km chce. To záleží jen na něm. Jsou i tací, co olej nemění vůbec a jen dolívají (vzhledem k vysoké spotřebě oleje).
Druhá věc je, co doporučuje výrobce. Servisní interval může být až 30 (benzín) a 50 (diesel) tis km při použití oleje 5W-30 Long Life . Tuším se jmenuje ECO Service-Flex a řídící jednotka motoru vyhodnocuje (dle počtu startů a druhu jízdy - dálnice či město) zbývající životnost oleje. Pokud jednotka usoudí, že je potřeba vyměnit olej, rozsvítí nápis INSP.
Servisní interval může být taky nastaven pevně třeba na 30 tis km (konkrétně viz pozn.). Diagnostikou TECH 2 jdou nastavit i jiné servisní intervaly.
Já osobně měním oleje u dieselu i benzínu po 15 tis km při použití plné syntetiky 5W-30. Při použití polosyntetiky může být servisní interval i nižší, ale běžně taky 15 tis km (dává se hlavně do starších motorů kvůli vyšší spotřebě oleje). Zastávám názor, že častá výměna a použití kvalitního oleje se projeví na životnosti a opotřebení motoru.
Významná je kvalita použitého oleje a pokud se volí olej Long Life, tak by měl mít specifikaci OPEL GM-LL-B-025. Pokud je vozidlo vybaveno filtem pevných částic DPF, doporučuje se používat kvalitní plně syntetický olej.
pozn. Kdo má servisní knížku ke svému autu, tak se může podívat na servisní plány a bude vědět jaké servisní intervaly jsou pro jeho auto doporučeny.
diesel kto si meni olej sam
Re: diesel kto si meni olej sam
Diagnostika TECH 2 a GM MDI, programování a resetování řídících jednotek, zjišťování security kódů k jednotkám
http://www.carteam.cz tel: 777620300 nebo 777620301
http://www.carteam.cz tel: 777620300 nebo 777620301
- Reklama
Díky za super příspěvek! Konečně je v tom jasno. Já mám na Astře ten flexibilní interval, olej měněn vždy po 2 letech, což odpovídá 15t km. Teď jezdíme víc, takže budu měnit po roce, věřím, že to motoru pomůže, určitě mu to neuškodí 

tak, olej som si vymenil, nebol to ziadny problem, prekvapilo ma, ze som nepotreboval torxny kluc, ale bola tam obycajna 6hranna matica 22mm, na veko filtra nasadkovy kluc 32mm, mosadzna podlozka tam bola obycajna 14mm, tak som ju znovu pouzil. Lievik pri nalievani som nepouzil, nabuduce urcite pouzijem, lebo som vylial na blok motora, zbytocne som ho zasvnil(tieklo to az na zem)
To bylo poučné čtení i pro mne protože naftáka mám poprvé a to je moje 10 autí. 

Astra H Enjoy 1,7CDTI-2005-čtyřkotouč,ABS,AAC,CD30MP3,8XAirbag,El okna i zrcátka,centrál,multifunkční kožený volant,origo 16 Opel,Opc křídlo,zlatá metalíza.