dogee píše:...v té poznámce o "šetřílcích" cítím despekt. Proč?...
Není to myšleno zle. Poslední dobou se setkáváme čí dál víc s údivem zákazníků, kteří si koupili auto za několik desítek tisíc a strašně se diví, kolik ty díly stojí a že oprava mnohdy dosahuje jimi zaplacenou cenu vozu, ne-li ji přesahuje. U Astry G / Zafiry A běžný jev, kdy EGR ventil na 2.0DTI stojí 14.000,- Kč, čerpadlo (repas) okolo 35.000,- Kč (PSG16), dvouhmotový setrvačník na 2.0DTI 22.000,- Kč o spojce a ložisku ani nemluvím, Jen tyto tři komponenty s výměnou dosahují ceny okolo 80.000,- Kč... A co teď investovat, nebo neinvestovat a nejezdit? Prodat se ztrátou, nebo namontovat opotřebený díl z vrakoviště a čekat jak dlouho vydrží. Mít auto u nějž nemám dostatek financí na náročnější opravu? Co když se to pokazí když pojedu v létě s malými dětmi do Chorvatska a budou mne odtahovat za 25.000.- Kč ze Splitu? Dnes je to AG a ZA, ale za dva tři roky to bude AH a ZB. Co tedy koupit? Levný dovoz se stočenými kilometry nebo skrytou vadou, kterou zjistili už v Německu a majitel raději auto prodal, než by dal 1.000,- Euro do opravy? Každý si snad jednoduše spočítá, že pokud jsou auta v zahraničí víc ceněná než u nás, tak v tom musí být přece nějaký háček. Čech by přece nepřivezl z Německa, Belgie, Itálie, Francie auto, které by tady prodával levněji než se prodává tam. Ano, existují výjimky, ale kdo zaručí, že na takové auto trefím právě já? Jednou u mne byli zákazníci, kteří měli s sebou laptop a na netu sledovali nabídku aut na německých servrech. Proč? Protože pokud se objevilo něco zajímavého na čem se dá vydělat, okamžitě tam volali a jeli pro to. Proč? protože takových lidí jsou na netu stovky ne-li tisíce a kdo je první, kupuje.
Obyčejný člověk si tedy může vybrat. Buď si koupí auto a smíří se s nemalými investicemi a nebo si koupí nové. Prodělek na novém autě může být ve finále nižší než na ojetém. Proč? Výrobci aut potřebují prodávat nová auta, nikoli zásobit trh náhradními díly, aby se stará auta opravovala. Proto padají ceny nových aut a rostou ceny ND. Až zestárnou Insignie a Astry J a budou se prodávat jako ojetiny se točenými km (už dnes se to děje), budou ceny ND na takové úrovni, že se opravy nebudou vyplácet stejně jako dnes u AG nebo ZA už jen proto, že ta auta jsou mnohem složitější a mají daleko více komponent.
Podle mne by každý před koupí ojetého auta měl zvážit, zda se mu v budoucnu bude chtít do oprav investovat a hlavně kolik. Než si říct: Teď jsem si koupil auto a budu tak čtyři až pět let jezdit se spotřebou 5,62 l/100km což bude stát xxx kaček, sem tam olej a filtry, čínské gumy... něco mezitím našetřím, toto prodám a koupím si zase něco novějšího. Ve finále to ale může dopadnout tak, že našetřené peníze proinvestuje do oprav a po pěti letech má stejně vrak, který kromě kovošrotu už nikdo nechce. A nebo se snaží z něj rozprodat na aukru co je ještě použitelné. A protože se takovému scénáři chce český človíček vyhnout, snaží se šetřit na tom, co je podle něj zcela zbytečné. A to jsou opravy, protože na začátku s nimi vůbec nekalkuloval. Koupě každého plastu za nehorázné peníze mu přivodila infarktový stav, děsil se rozsvícené kontrolky elektroniky motoru při ztrátě výkonu a nostalgicky vzpomíná na 120ku, kde taková kontrolka nebyla a generálku motoru udělal na cestě....