Tak to druhé datum by snad mohlo být datum produkce, takže jestli to správně odhaduji, prostě datum, kdy se tahle verze CIMu oficiálně montovala na výrobních linkách do nových aut. Ale možná se pletu.
Každopádně jsem zjistil, že Vauxhall (Opel) v prvních letech výroby Aster zjistil, že s CIMem není něco v pořádku, tak v první fázi upravil kabeláž pro CIM. To se ukázalo, že moc nepomohlo, tak v roce 2011 byla svolávací akce na Astry H a Zafiry B. Tam jako další levnou preventivní akci dali na modul jen kovovou svorku (opravdu ji tam mám, mohu potvrdit), to ale nic neřešilo pokud je modul již vadný. Po této svolávací akci někomu problémy záhadně zmizely, ale to bylo jen tím, že v tu chvíli zrovna vyšel aktuálnější software. Mezitím vyšel na BBC v pořadu Watchdog článek "Klakson, který nevaruje", no a tím rozbouřil vlnu zájmu o problém. Vauxhall kvůli obavám o bezpečnost přiznal konečně konstrukční chybu a poskytl tel. číslo, kde si majitelé Aster H a Zafir B mohli domluvit výměnu CIMu zdarma (podle stáří vozu a najetých km).
Ověřeno to sice nemám, ale vypadá to, že by to mohlo tak být. Tu kovovou svorku tam opravdu mám a již jsem ji násilím oddělal a pokusím se modul otevřít a nahlédnout dovnitř...
A-H 1.4 přestala jet + nejde nastartovat = odtah
- Reklama
Re: A-H 1.4 přestala jet + nejde nastartovat = odtah
Tak k tomu došlo potřetí!! Opět stejná souvislost - auto stálo celý den venku na dešti = mokro/vlhko, opět pomohlo resetování něčeho odpojením konektoru baterky. Takže co teď? Vyhodil sem 7.000,- a nic se nevyřešilo...
Zajímavé, že od poslední události uplynulo opět cca 3 měsíce (31.3.-28.6.), to je jako kdyby to tam bylo naprogramované, abych pravidelně navštěvoval autorizovaný servis.
Když jim to tak dám, tak to bude jako posledně, max. tak zjistí spoustu komunikačních bych v CAN-BUS sběrnici, s tím, že mě nedokážou říct přesně čím to je, a že kdyby měli hledat závadu v celé elektroinstalaci, tak že prý bych se nedoplatil....
Nikdo s přesně tím samým problémem zde na fóru asi není co? Že by řekl který drátek/kabelový svazek to na 100% způsoboval... (ideální příklad)
Zajímavé, že od poslední události uplynulo opět cca 3 měsíce (31.3.-28.6.), to je jako kdyby to tam bylo naprogramované, abych pravidelně navštěvoval autorizovaný servis.
Když jim to tak dám, tak to bude jako posledně, max. tak zjistí spoustu komunikačních bych v CAN-BUS sběrnici, s tím, že mě nedokážou říct přesně čím to je, a že kdyby měli hledat závadu v celé elektroinstalaci, tak že prý bych se nedoplatil....
Nikdo s přesně tím samým problémem zde na fóru asi není co? Že by řekl který drátek/kabelový svazek to na 100% způsoboval... (ideální příklad)
Re: A-H 1.4 přestala jet + nejde nastartovat = odtah
Jen pro info - závada může být samozřejmě i v hlavní řídící jednotce ECU, která nová stojí (u nich) prý kolem 40.000,-
.... teoreticky je možná i oprava, ale muselo by se uvnitř "něco" vadného najít.
A co se týče toho kabelového svazku - tak ten je tam v podstatě jeden centrální kus s cenou 100.000,-
, schválně děláno tak, aby se nedal opravit.
A nakonec to může způsobovat něco úplně jiného...
Budu se snažit domluvit kontrolu/testy atd. té jednotky.
Opravdu mě to připomíná jako kdyby jste si přetaktovali procesor (=ECU) na PC a jednou za čas se prostě projeví to, že už je toho na něj moc a spadne díky tomu celé PC (=celé auto), v mém případě to spadnutí zřejmě urychluje ta vlhkost....
Ještě malá souvislost - při startování se to zachovalo malinko divně - okamžité ťuknutí něčeho (asi vysunutí pastorku?), ale točení až později (cca normálně). Že by vadná ECU dala slabý/neúplný signál startéru??..... A celkově to nestartuje všechny starty vždy stejně, někdy o chlup déle/méně točí, to ťuknutí si pamatuji i jindy, ale nekleklo to....

A co se týče toho kabelového svazku - tak ten je tam v podstatě jeden centrální kus s cenou 100.000,-

A nakonec to může způsobovat něco úplně jiného...

Budu se snažit domluvit kontrolu/testy atd. té jednotky.
Opravdu mě to připomíná jako kdyby jste si přetaktovali procesor (=ECU) na PC a jednou za čas se prostě projeví to, že už je toho na něj moc a spadne díky tomu celé PC (=celé auto), v mém případě to spadnutí zřejmě urychluje ta vlhkost....
Ještě malá souvislost - při startování se to zachovalo malinko divně - okamžité ťuknutí něčeho (asi vysunutí pastorku?), ale točení až později (cca normálně). Že by vadná ECU dala slabý/neúplný signál startéru??..... A celkově to nestartuje všechny starty vždy stejně, někdy o chlup déle/méně točí, to ťuknutí si pamatuji i jindy, ale nekleklo to....