ESP
- Reklama
- vojtavojta
Re: ESP
Jenom takový dotaz: Proč chceš v zimě vypínat ESP ? Co Ti na tom v zimě vadí ?
- vojtavojta
Je to v UEC-u, F1 a F2.jindra07 píše:No tak to budu muset kouknout která to je někdy se to může hodit pokud se někde zahrabu a bez ABS se to přežít dá .
Astra H 1,6 16V 77kW 10/2005
OP-COM
OP-COM
Takže ty v motoru tak dík a proč ho vypínat . Dle kolegů co ta v autě měli je to k zlosti vyjet kopec na sněhu . Ale u vidím třba to je tomu u Opla jinak . Je to první oplík kterého mám a má to ty předchozí modelové verze co jsem měl to neměly.
OPEL ASTRA H 2004 Combi Z16XEP, OPEL ASTRA F 2001 Hatchback X16SZR
Ale to co popisuješ není ESP, ale řízení prokluzu. To, že některým "Lamám" nejde vyjet v zimě kopec, není problém prokluzu, ale hladkých sjetých (i letních) pneumatik. Když ztratí kola nedostatkem přilnavosti trakci, kola proklouznou a elektronika ubere výkon motoru, aby se přilnavost obnovila. Lamy to dohání mačkaním plynu, auto vytáčí a hrabou se krokem kupředudoprovazeným smradem pálené pneu na ledu. Já bych v zimě nikdy ESP nevypl. Nemít ESP, tak již dvakrát auto mám na streše při 50 km rychlosti. Jel jsem krokem, vjel jsem na led z kopce dolů a už to jelo jako sáně. Najednou mne začala ujíždět záď a já už se modlil v kterém stromě skončím. V tom zablikalo ESP, záď se srovnala a auto bylo řiditelné volantem. Takže ESP nikdy nevypnu!!! Naopak sehnal jsem agregát ABS/ESP z vylepšeným softwarem ESP pro Zafiry B poslední generace a již je v autě namontován.
Pouze v případě nouze pro vyjetí, vyndat přímo pojistku F16 ESP (v UEC u motoru) a pojistky ABS F1 a F2 nevyndavat! Ale jak píše Skrolant, nikdy zbytečně nevypínat!
Astra H Z16XEP HB 10/2006 / Astra F X16SZ HB 5/1993