Zdravím a prosím o radu, protože se občas objeví pocuknutí nebo po startu divný zvuk, zajel jsem na diagnostiku, bohužel u nás na Litvínovsku nikdo Opel pořádně neumí, takže pouze ty stejné 3 závady co ukáže i palubák :
ECN 000970 - nekomunikace CAN
ECN 001463 - časování vačkového hřídele výfukových ventilů
ECN 001161 - nastavení časování vačky
V rekapitulaci, začalo to po výměně termostatu, jakmile se motor ohřál, vydával zvuk jak diesel, poté jsem vyčistil obě čidla polohy na vačkách a oba ventily co časování ovládají. Samozřejmě sítko na ventilu na výfukovou vačku bylo plné humusu, takže vyndáno a vyčištěno, klapání po zahřátí přestalo, preventivně jsem potom vyčistil i druhý ventil, který byl už v minulosti vyměněný předchozím majitelem. Vyčistil jsem i škrtící klapku a prošel a prostříkal kontakty. Pocuknutí nebo pomaleji klesající otáčky či jakoby přidání otáček po vyšlápnutí spojky se objevovalo už dříve. Dnes to auto většinou táhne krásně, na 1,6 hodně dobře, ale občas chybí zátah po 2tis otáčkách, jakoby to přidává pomaleji než normálně. Po prvním nastartování zhruba 2 vteřiny zarachocení od řemenice na vačce, pak už je ticho a motor má krásný čistý zvuk. Kouknul jsem na rozvody a ty sedí, ale pod řemenicí výfukové vačky je mastný flek od oleje. Oba ventily jsem měl venku a zkusil jsem je na baterku, zdali fungují a chodí oba stejně.
Podle mě to bude vadná řemenice na výfukové vačce a tak bych měl dotaz k její demontáži, zdali má vačka drážku pro aretaci řemenice nebo se musí použít nějaký přípravek a také zdali někdo nevíte o někom schopném s diagnostiku na mostecku a okolí.
Děkuji za jakýkoli poznatek.
Opel Astra H 8/2007 Z16XER
Variabilní časování - ECN 000970 , ECN 001463, ECN 001161
Variabilní časování - ECN 000970 , ECN 001463, ECN 001161
* Opel Astra H Caravan * Z16XER * Cosmo *
- Reklama